5 СЕПТЕМВРИ 1990 г. yмира Иван Михайлов

0 0
Read Time:58 Second

5 СЕПТЕМВРИ

На днешен ден :
1990 г. Умира Иван Михайлов, Ванче Михайлов (1896 – 1990). Един от лидерите на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). Ванче Михайлов е роден на 26 август 1896 г. в с. Ново село, Щипско. Учи в София и в Солун. Като ученик попада под влиянието на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и става неин член. Ванче Михайлов служи в Българската армия по време на Първата световна война. След Солунското примирие от 1918 г. напуска армията и се записва студент в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Поканен е от Тодор Александров за негов личен секретар в задграничното представителство на ВМОРО в София. Междувременно Иван Михайлов е един от основателите и председател и на студентското дружество „Вардар“. Иван Михайлов е избран в ЦК на ВМРО и се заема с наказването на убийците на Тодор Александров. Налага се като фактически лидер във ВМРО. Името му се свързва с издадената от ВМРО смъртна присъда на сръбския крал Александър, изпълнена в Марсилия през 1934 г. от Владо Черноземски. Ванче Михайлов умира на преклонна възраст в Италия. Автор е на четири тома „Спомени“, „Македония — Швейцария на Балканите“, „Сталин и македонският въпрос.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Областния комитет на ВМРО в област Пазарджик с председател Стефан Балабанов честити деня на Съединението на всички българи!

Областния комитет на ВМРО в област Пазарджик с председател Стефан Балабанов честити деня на Съединението на всички българи!Област за прикачени файлове

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703