На 26 –ти август е роден Иван Михайлов- легендарния водач на ВМРО и неуморим борец за свобода на българите в Македония

0 0
Read Time:3 Minute, 27 Second

Иван (Ванче) Михайлов, е роден на 26 август 1896 г. в Ново село, Щипско. Михайлов е една от най-изявените фигури в борбите за освобождение на Македония. Той се превръща във фактор, променящ историята на цяла Европа.

Михайлов застава начело на Организацията през 1925 г. след убийството на нейния водач Тодор Александров. Двамата мъже са израснали в съседни къщи, а Ванче от дете е свикнал с комитите, гостуващи в къщата на семейството му. Отраства в суровата среда на Организацията, чиито активист е баща му. Учи в Солунската българска мъжка гимназия, „училището” на безброй революционери, която Христо Силянов нарича „Македонската Алма Матер“. За учителите си Ванче споделя: „Всички наши учители бяха очертани националисти… Мнозина от учителите ни са били в миналото, а може би и в момента да бяха, участници в тайното народно съзаклятие, във ВМРО … Другите ни учители бяха пак проявени в нашите обществени борби – едни като културни и легални деятели, а други заедно с туй и като революционни дейци.“

      Непосредствено преди Междусъюзническата война напуска Солун и се установява в Щип. След войната родния му край вече е под сръбски контрол. Записан е в новооткритата Скопска сръбска гимназия, която завършва с отличие. По време на Първата световна война е назначен за чиновник в Щипската община,  а от юли 1918 г. е повикан на военна служба в българската армия. В началото на август 1918 г. е изпратен в София като новобранец. Там постъпва в Четвърти артилерийски полк. След Войната той се записва в Юридическия факултет на Софийския университет. Именно по време на следването си е поканен от Тодор Александров за негов секретар в Задграничното представителство на ВМРО в София, на ул. „Ген. Гурко“ №22. Превръща се и в един от основателите и първи председател на студентското дружество „Вардаръ“.

     Смъртта на Тодор Александров е повратната точка в живота на Ванчо. По това време Михайлов е само на 27 години и е един от най-доверените хора на Александров. Иван Михайлов с енергични реакции поема инициативата и разкрива и наказва виновниците за смъртта на Тодор Александров. От този момент Иван Михайлов е достоен наследник на великия си предшественик. Остава член на Централния комитет до края на живота си.

 В последствие от ВМРО се отделят – „протогеровистите“, които следват лявата идеология и са привърженици на идеята за създаването на федеративна държава в Македония, включваща българската, сръбската и македонската територия. За ВМРО „михайловисти” това е неприемливо, тъй като така ще се засили антибългарското влияние – нещо, срещу което те яростно се съпротивляват.

     Михайлов и последователите му се борят за автономна Македония, тъй като ясно разбират, че не е възможно територията директно да се присъедини към България. Същевременно Ванчо променя изцяло стратегията на Организацията, като забранява в Македония да навлизат чети по-големи от 10-15 души и налага като един от основните способи за постигане на целта, атентатите срещу сръбските правителствени учреждения и представители. Същевременно Ванчо не е сам в своята революционна борба. Неговата жена Мелпомена Кърничева, известна като Менча Кърничева, която подобно на много други жени в Македония става част от ВМРО.

     Михайлов се бори с всички сили срещу сърбизирането на Македония и дискриминирането на хората с българско самосъзнание. Следвайки целта си, той не се спира пред нищо. Най-знаковият „удар“ на ВМРО безспорно е атентатът в Марсилия срещу сръбския крал Александър Караджорджевич. Кралят е убит от Владо Черноземски в изпълнение на присъдата на ВМРО поради жестокия тормоз, на който са подложени българите в Македония.

       Целия живот на Иван Михайлов е изпълнен с борби в защита на българите в Македония. Със своя суров и безкомпромисен характер той успява да съхрани силата и авторитета на ВМРО в едни мрачни и жестоки времена.

      Свидетел е на началото на разпада на изкуствената държава Югославия и никога не прави компромис с налаганата десетилетия антибългарска лъжа македонизма.

     „Македония без българи- огън да я гори!” – е неговия завет към идните поколения, който ни задължава да защитаваме българщината в тази изстрадала българска област и навсякъде където тя е в опасност.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Юлиан Ангелов: На ГЕРБ малко им куца коалиционната политика

За проекта на нова Конституция е нужно повече време и по-широко обсъждане, смята депутатът от ВМРО На ГЕРБ малко им куца коалиционната политика. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ народният представител и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Относно оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов той уточни, че ВМРО […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703