Какви са предимствата, ако минеш доброволна казарма?

0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Предимство при назначаване на работа не само в армията и МВР, но и в цялата държавна администрация ще имат хората, които са преминали доброволна военна служба.

Това предвижда нов текст за Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, предложен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава „Днес.БГ“.

Всъщност той предлага цяла нова глава в Закона, която да регламентира доброволната казарма. Проектът е продължение на искането на Каракачанов за разширяване на Закона при подписването на коалиционното споразумение за управлението с ГЕРБ през 2017 година.

Досега от приемането на закона за доброволната казарма през 2015 година през него са преминали едва 337 души, а само 27 от тях са провели и специална военна подготовка.

Това означава, че след 10 години България няма да има достатъчно резервисти, които да бъдат мобилизирани в случай на война, мотивира предложението си Каракачанов.

Доброволната служба ще е  6 месеца и ще включва начална и специална военна подготовка, а след това и служба в някое поделение, предвижда проектозаконът на министъра на отбраната.

Войници ще могат да стават както мъже, така и жени. Те трябва да са пълнолетни, да не са осъждани или обвинени в тежко умишлено престъпление, да са завършили поне седми клас и да не са навършили 42 години към датата на подписване на договора за доброволна служба.

Докато са на доброволна служба, резервистите ще получават основната заплата за длъжност и звание, като точният ѝ размер ще се определя от ресорното министерство.

Освен това служещите ще са защитени от уволнение от частния им работодател и ще се водят в неплатен отпуск, който няма да може да бъде отказван от шефовете им.

Хората, които вече има висше образование, пък ще могат да се записват във военни университети и да стават офицери от резерва.

Договорите, които ще се сключват за доброволната казарма, няма да са 6-месечни, а 5-годишни. За техния период доброволните войници ще остават в резерва на Българската армия и винаги могат да бъдат повикани на служба.

Предвидено е дори да могат да бъдат викани в казармата за заместване на отсъстващ кадрови военен, като отпада досегашното ограничение заместването да е не по-дълго от 1 г.

Една от екзотичните идеи на проекта е, че сключването на договора между доброволеца и армията ще става тайно от работодателите.  Причината е, че при досегашните тристранни договори фирмите отказвали да ги подписват, за да не губят хора, ако ги привикат в армията. Така шефовете на мераклиите за военно обучение ще разбират за договорката постфактум и няма да могат да направят нищо за да спрат служителя. Въпреки това, фирмите ще получават компенсация от МО, за да могат да наемат временен заместник.

В доброволния резерв ще могат да бъдат приемани и хора, които вече имат договори за служба във военновременния резерв. Това са главно лекари, които подлежат на мобилизация в случай на война. С промяната обаче ще може такива медици да бъдат привличани да участват във военните контингенти зад граница, защото до момента за ползването им е нужно да има обявена война.

Колко ще струва обаче планът на Каракачанов? 37 451 000 лв. на година. В тази цифра влизат заплатите на войниците, обучението им, униформите, снаражението и всичко останало, както и компенсациите за работодателите им.

С промените в закона се въвежда и задължително 10-часово военно обучение всяка година за гимназистите. За него ще се вземат от часовете на класния ръководител, а при желание на учениците броят на часовете по военно можело да бъде увеличаван.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Активисти на ВМРО от област Пазарджик почетоха годишнината от победата на цар Самуил над византийците.

Датата е 17 август 986 г. и византийския император Василий втори се завръща в Цариград след безплодните си усилия да превземе българската твърдина Сердика (София). Не така мисли цар Самуил, който причаква врага в теснините на прохода Траянова врата и не позволява византийците да си отидат безнаказано. Нанесена е такава съкрушителна […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703