С подкрепата на Юлиан Ангелов от ВМРО излезе от печат книгата „Мице Чегански“

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

По случай Илинденско-Преображенското въстание беше издадена книгата „Мице Чегански“. В нея се разглежда дейността на ВМРО през призмата на разследващите полицаи.

В навечерието на 117 г. от Илинденско-Преображенското въстание от печат излезе книгата „Мице Чегански“. Книгата се реализира с подкрепата на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Заедно с нея вече е факт и песента „Войводата Мице Чегански“, изпълнена от дуета Бисера Иванова & Лидия Ангелова и Дани Милев. Музиката е на Дани Милев, а текстът на Александър Радовски.

Поредната седма книга на Александър Радовски със заглавие „Мице Чегански” разглежда проблемите на македонското революционно движение през призмата на разследващите полицаи. Страхът от тайните организации прозира в полицейските донесения. Разбираме от първа ръка, колко голямо и силно е било ВМРО по това време и защо е атакувано от самата държава. Потвърждава се максимата, че и най-мощната организация не е по-силна от държавата. Срещу държавната машина не можеш да се бориш, рано или късно трябва да отстъпиш. Виждаме колко е било смело ВМРО, как воюва с редовна сръбска и гръцка армия. В книгата има много интересна следствена информация за Григор Беганов, Иван Пукев, Лазар Маджиров, Георги Маджиров, Ташо Тойтов, Динчо Балкански, Стоян Юруков, Атанас Калчев, Лев Главинчев, Ангел Коларов, Георги Попхристов, Кръстан Поптодоров, Петър Шанданов, Михаил Шкартов, Стефан Карайорданов, Страхил Развигоров, Стоян Келпеков, Йордан Гюрков, Никола Франгов, Цвятко Комитов, Илия Лерински, Никола Хаджиев, Лазар Кунгалов, Тома Радовски, Георги Хазнатарски и други дейци на ВМРО. Тя излиза за първи път на бял свят, благодарение на проучването в архивите от периода 1933-1942 година. Сюжетната линия продължава с любопитни факти за Ванга и нейния баща – позабравения деец и революционер на ВМОРО Пандо Сурчев. Мице Чегански не се отказва от революционната си дейност за Македония, но той и членовете на неговото семейство заплащат много висока цена. Успява да оцелее за разлика от повечето свои другари по оръжие. Достига достолепна възраст и си отива достойно от този свят.

Голяма благодарност за приноса на членовете на „Българско сдружение на родовете от Македония”, също така за тяхната родолюбива и просветна дейност, както и на г-жа Райна Дрангова – дъщеря на изтъкнатия деец на ВМРО Кирил Дрангов, за предоставените снимки от нейния архив на войводата Мице Чегански и воденската чета на организацията.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Нова структура на ВМРО в село Звъничево

На 4.08.2020 г. бе учредена нова структура на ВМРО в село Звъничево, община Пазарджик. Патриотите положиха клетва да защитават българщината пред Председателя на общинския комитет на ВМРО в община Пазарджик, Георги Коприщенов. Учредителното събрание се проведе в дома на дългогодишния член на Организацията Кирил Диклиев. За председател на структурата беше избран […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703