Искрен Веселинов: Основен политически противник на ВМРО е ДПС

0 0
Read Time:5 Minute, 45 Second

Патриотите настояват за директни плащания към хората, които са останали без доходи заради пандемията и допълнителна подкрепа към пенсионерите

Искрен Веселинов, народен представител от ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Предсрочни избори; Валери Симеонов, ВМРО и рокадите в кабинета; ГЕРБ – ОП – ДПС; Законът за студения резерв и централата на Ахмед Доган

Искрен Веселинов и Илиана Беновска проведоха телефонен разговор в ефира на „Беновска пита“.

Вярно ли е, че от ВМРО се готвите за предсрочни избори? Твърди се, вчера четох, че един Ваш народен представител от Южна България – Стоян Божинов,  е дал интервю, че Вие се готвите за предсрочни избори и това за Вас е ОК, попита Беновска.

Не бих казал, че има такава нагласа. Може би по-скоро е казал, че за нас най-лесни биха били предсрочни избори, докато няма организирана алтернатива на настоящото управление, но във всеки случай ние не се готвим. Напротив. Заявили сме своето намерение да се изкара мандатът докрай не заради нашето удобство, а заради тези неща, които трябва да се свършат следващите месеци и са важни за хората, обясни Веселинов.

Нека тогава да уточним нещо – Валери Симеонов ли е печелившият от новата ситуация, която се получава, след като Борисов обяви оставките на трима министри, но фактически пет рокади се направиха? Неговата Марияна Николова взе и министерството на туризма, попита Беновска.

Веселинов коментира, че Симеонов, който първоначално е посочил Ангелкова като министър на туризма от неговата квота, реализира свой партиен кадър на тази позиция. Беновска попита Веселинов дали на Николова не ѝ стават много секторите, а Веселинов отговори, че тепърва ще се гледа дали се справя.

Досега виждате ли как се справя с националния съвет за тристранно сътрудничество и партньорство, попита Беновска, а според Веселинов работата е на ниво. Водещата попита събеседника си кои други сектори ръководи Марияна Николова, а Веселинов обясни, че е едно да се наблюдават конкретни сектори, а е друго да са предоставени изпълнителни правомощия и човекът да е едноличен орган на власт, каквито са министрите на отделните министерства.

Вие получихте ли някакви позиции – ВМРО – с тази рокада в кабинета, попита Беновска. Веселинов отговори, че не са търсили позиции. Каква е перспективата пред сътрудничеството ГЕРБ-ОП при новата обстановка? Вие сте леко удовлетворени и НФСБ, може би повече, че видимо на ДПС, респективно на Доган, му се отрязаха вербалните възможности да подкрепя ГЕРБ, попита Беновска.

Веселинов подчерта, че основен политически противник на ВМРО е ДПС и това е откакто съществува ВМРО и всяко разграничаване на големите политически субекти от ДПС е удовлетворително, защото е бъдеща преграда за участие във властта на ДПС. ДПС е извън властта благодарение на това, че от 2014 година това е основното условие, което патриотичните формации сме поставили за сътрудничество с ГЕРБ, каза още народният представител от ВМРО.

Не станахте ли Вие активен извършител на промяната в закона за студения резерв и лишаването на ТЕЦ „Варна“ от студен резерв, защото Вие сте председател на комисията за регионално сътрудничество, благоустройство и местно самоуправление и всъщност на последния влак, на последното вагонче този закон единствено не беше затворен и се наложи да се въведат нови членове, които касаят това, че при извънредни ситуации държавата ще има право да възлага студения резерв на „Марица Изток – 2“, нали правилно цитирам, попита Беновска.

Веселинов каза, че е удовлетворен от ролята си в тази задача. Искам да кажа нещо, което от разговора Ви с г-н Николов не стана ясно – ликвидирайки студения резерв като понятие, ние спестяваме на потребителите няколко десетки милиона. Тези близо 54-55 милиона годишно, които се разпределят за студения резерв, този път няма да излязат от джоба на потребителите, а ще бъдат извадени от една централа, която всъщност е косвено финансирана от държавата всяка година със стотици милиони, каза Веселинов.

Веселинов обясни, че е такъв законът, но няма пречка законът да бъде променен и един разход на потребителите да бъде спестен. Много по-рано сме го забелязали и сме имали усилия в тази посока още преди 2 години, но сега има конюнктурата, има възможност това нещо да се случи. Тези милиони не са въпрос на подарък към централата на г-н Доган и на другите централи. Те излизат от джоба на потребителя и в случая ние сме намерили начин да не излязат от този джоб при условия, че ние плащаме на една голяма централа – държавната централа – да поддържа своите мощности, тъй като тя е на тотална загуба – 300 милиона годишно и плащайки един път тези 300 милиона не виждам защо ние трябва да платим още 50 милиона на някой друг. Не става дума за лично нападение или омраза към г-н Доган, напротив, става дума за един правилен подход по отношение на потребителите, каза Веселинов.

Мисията на управляващите; Помощи за пострадалите от коронавируса, ръст на доходите и минималната пенсия и други

С какво ще дообогатите Вашата мисия да сте управляваща коалиция в екстремно случващите се протести, рокади в правителството, приемане на закони по спешност, постижения от рода на европейски пари и т.н.? Вие досега катализирахте доста голямо недоволство от това, че съвместната Ви програма и част от Вашите предложения към ГЕРБ не се изпълняваха. На какво ще наблегнете сега, попита Беновска.

Веселинов отговори, че по отношение на мерките за справяне с коронавируса и кризата най-после имат обща нагласа с ГЕРБ да се помисли за директна помощ към пострадалите – директни плащания към хората, които са останали без доходи или чиито доходи са силно намалени, допълнителна подкрепа към пенсионерите и т.н.

Беновска попита събеседника си дали имат изчисления за ресурса, който трябва да се отдели.

Веселинов обясни, че утре ще имат предварителните разчети и следващите три дена ще има поредица от разговори за уточняване на детайлите. По отношение на доходите ние имаме траен ангажимент за ръст на доходите. Знаете, че именно това управление постигна средно с 10% всяка година ръст на доходите и това беше една конкретна политика, за която настоявахме ние от ОП. Първата година успяхме да го постигнем само в сферата на сигурността, оттам насетне в бюджетната сфера като цяло има административно вдигане на доходите, вдигане на минималната работна заплата и икономическите условия преди коронавируса позволиха за тези 3 години да имаме 30%, дори над 30% ръст на заплатите в България, което за мен е един изключително позитивен факт и ние в тази посока трябва да планираме и следващия бюджет. Пенсията от 300 лева, която е минималната, също имаме разбирането с нашите партньори, което е постигнато преди няколко месеца и в следващия бюджет за 2021 година трябва да бъде отразено това увеличение и ще бъде една сериозна стъпка за справяне с пенсионерската бедност. Мерки за борба с демографската криза, за поощряване на образованата раждаемост, възможност за заселване на българи от чужбина, за подкрепа за връщане на наши сънародници на територията на страната и ред други неща, които смятам ще имаме възможност след няколко дни да коментираме по-подробно, завърши Веселинов.

Цялото видео вижте тук>>>

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Св. Климент Охридски един от най–видните български средновековни книжовници и учители.

Св. Климент Охридски един от най–видните български средновековни книжовници и учители. Ученик е на равноапостолните  Св. св. Кирил и Методий и е продължител на тяхното дело. Почитан е от източноправославната църква и е тачен като един от седемте апостоли на България. Ставайки ученик на Константин Кирил Философ, Климент попада в изключително благоприятна […]

Отдел поддръжка:

Тел: +359878957703